AUTOR: seia - 3 miejsce /brak zdjec, ale jak praca bedzie wybrana do wrzucanych na portal , to na pewno bedzie ze zdjeciami, teraz po prostu zabraklo mi na to czasu/ Temat 1. Kuracja Antyprzeziebieniowa Jak zapobiegać? co zażywać? jakie substancje są odpowiedzialne za co i co może pomoc? Na dworze chłodno i pada śnieg. My jak zwykle nie [...]
Można wyciągnąć ciekawe wnioski- np. w posiłkach potreningowych zwiększyć spożycie produktów bogatych w związki lipotropowe - „rozpuszczające" tłuszcz (metionina, kwas glutaminowy, cholina), które w znacznych ilościach obecne są w mleku, chudym twarogu, wątrobie. Korzystne może być także spożywanie LECYTYNY, będącej bogatym źródłem choliny. Nie [...]
[...] - poza węglowodanami, białkami, związkami mineralnymi i witaminami - składniki, które mają poprawiać ich wykorzystanie. Są to takie związki jak L-karnityna, kreatyna, lecytyna, glutamina, chrom, glikozoaminoglikany. Wszystkie te związki mogą występować w postaci odrębnych preparatów lub w różnych kombinacjach. Zasady wspomagania można [...]
Witam.Zaczęły się wakacje...Każdy chce zgubić trochę tłuszczyku i zbędnych kg. i zdobyć masę mięśniową. Zapraszam do przeczytania artykułu, który może Wam w tym pomóc. Redukujemy tkankę tłuszczową. Aby skutecznie wspomóc nasze wysiłki mające na celu zredukowanie tkanki tłuszczowej, stajemy przed dylematem wyboru preparatu, który mógłby sprostać [...]
[...] wykorzystanie innych źródeł energii jak białka czy glikogen mięśniowy. W ten sposób ujawnia się jeszcze jedno ochronne działanie ALC w stosunku do tkanki mięśniowej. ALC, lecytyna i kofeina Efektywność działania Acetyl-l-karnityny, szczególnie w kontekście poprawy sprawności umysłowej, wzrostu przewodnictwa nerwowo-mięśniowego oraz procesu [...]
[...] pamiętać, że Wszystko jest trucizną, decyduje tylko dawka. Autor: Paracelsus Koniec informacji ogólnych. Teraz kilka badań 1. W badaniach na szczurach wykazano, że lecytyna znacząco obniża poziom cholesterolu LDL i triglicerydów, podwyższając jednocześnie poziom HDL. 2. Reputacja jajek jako "dobrego" pożywienia została [...]
[...] jakoś specjalnie do takich praktyk, ale w wielu wypadkach właśnie zwiększenie dawek może się przyczynić do zwiększenia efektywności. Kolejnym środkiem wartym uwagi jest lecytyna. Pomijając przypisywane jej właściwości, które mają wspomagać układ nerwowy, wspomnę, że lecytyna jest doskonałym źródłem choliny i inozytolu. Może nie są to [...]
Rodniki i muskuły. Anaboliczne rodniki Przeglądając dyskusyjne fora internetowe natknąłem się na opinie negujące przydatność antyoksydantów w sporcie. Opinie te były oparte na informacji, że wolne rodniki stymulują syntezę białek i działają podobnie do anabolicznej insuliny. Wszystko to historie „zasłyszane jednym uchem" a prawda jest następująca. [...]
Jak pamiętamy z poprzedniego numeru, problem reaktywnych form tlenu nabiera wyjątkowego znaczenia w sporcie, gdyż podczas wysiłku ich produkcja wzrasta stokrotnie, zaś mięśnie z nie do końca jasnych przyczyn wytwarzają średnio 40-tokrotnie mniej enzymów antyoksydacyjnych w porównaniu z innymi tkankami. Te reaktywne molekuły ogólnie niszczą [...]
[...] za niezbędne. Do bioaktywnych składników żywności zalicza się błonnik pokarmowy, oligosacharydy, poliole, aminokwasy, białka, WNKT, witaminy, składniki mineralne, cholina, lecytyna, bakterie fermentacji mlekowej Flawonoidy- sposób na antyoksydanty Włącz do diety oliwę, soję, grejpfruty, imbir, lukrecję, rozmaryn, są to bogate źródła [...]
Dlaczego odzywka białkowa nie jest równa odzywce białkowej? W dzisiejszych czasach, zgodnie z zasadami gospodarki wolnorynkowej, niemalże w każdej dziedzinie podaż zdecydowanie przewyższa popyt. Jest to jak najbardziej prawidłowe. Również na rynku produktów żywności produkowanej na potrzeby suplementacji w sporcie panuje tłok i [...]
Dlaczego odzywka białkowa nie jest równa odzywce białkowej? W dzisiejszych czasach, zgodnie z zasadami gospodarki wolnorynkowej, niemalże w każdej dziedzinie podaż zdecydowanie przewyższa popyt. Jest to jak najbardziej prawidłowe. Również na rynku produktów żywności produkowanej na potrzeby suplementacji w sporcie panuje tłok i [...]
Ponizej postanowiłem zaprezentować artykuł poświęcony przemianom tłuszczów w organizmie, z uwzglednieniem zagadnien sportu. Mam nadzieję że tamat ten przybliży wielu osobom zainteresowanym dziedziną fizjologii zywienia ciekawe aspekty katabolizmu i anabolizmu zwiazków tłuszczowych. Proces rozpadu tłuszczów w organizmie jest niezwykle [...]
[...] bialka. kolejna sprawa to jak wspomnialem na poczatku odp zastosowanie dodatkow strukturotworczych jak inulina /djaca smak, gestosc miekkosc produktu/ guar i ksantan , lecytyna w odp proporcjach daja produkt o gestej i jednolitej strukturze. poza tym nawet 100g produktu rozpuszczone w 200ml wody tworzy jednoilita gesta plynna mase bez [...]
Aby skutecznie wspomóc nasze wysiłki mające na celu zredukowanie tkanki tłuszczowej, stajemy przed dylematem wyboru preparatu będącego sprostać temu niełatwemu zadaniu. Zależnie od naszych potrzeb oraz determinacji możemy dowolnie sięgnąć od prozdrowotnych środków o powolnym działaniu odchudzającym, aż po nie zawsze bezpieczne [...]
pozwolę sobie tylko na wstępie przypomnieć BEZ DOBREJ DIETY BOGATEJ W PEŁNOWARTOŚCIOWE BIAŁKO, WĘGLOWODANY I ZDROWE TŁUSZCZE NIE MACIE PO CO BRAĆ SUPLEMENTÓW! Spis: 1. Kreatyna a) monohydrat kreatyny b) jabłczan kreatyny c) ester kreatyny d) karbonian kreatyny e) orotan kreatyny f) kre-alkalyn g) * 2. Staki kreatynowe 3. Antykataboliki a) [...]
Żmudny proces zdobywania siły i masy mięśniowej w głównej mierze uzależniony jest od odpowiednio dobranej intensywności i objętości treningu jak i od prawidłowego odżywiania. Aby wytrzymać trudy wielogodzinnego wysiłku fizycznego i mieć ze stanu tego efekty w postaci przyrostów mięśniowych należy dostarczyć pracującym mięśniom określoną ilość [...]
POZBIERAŁEM TO WSZYSTKO Z PARU STRONEK ALE NIE CHCIAŁBYM TU ROBIĆ REKLAMY WSKAZANIA DIETETYCZNE DLA TRENUJĄCYCH KULTURYSTYKĘ Żmudny proces zdobywania siły i masy mięśniowej w głównej mierze uzależniony jest od odpowiednio dobranej intensywności i objętości treningu jak i od prawidłowego odżywiania. Aby wytrzymać trudy wielogodzinnego wysiłku [...]
Przedstawiam wam inforomacje o skladnikach odzywczcych. Mam nadzieję iż skończą się prozaiczne pytania typu: "Co to aminokwasy? Ile białka na kg. masy ciała, a ile węglowodanów, Co to za składnik w odżywce którą kupilem"? Zapraszam do czytania:) -------------------------------------------------- AMINOKWASY Aminokwasy to związki organiczne z [...]
[...] dwuestrami kwasuortofosforowego ( jedno wiązanie estrowe tworzy on z glicerolem lub ze sfingozyną, a drugie - najczęściej z choliną ). Wśród fosfolipidów na uwagę zasługuje lecytyna, która obok innych związków należących do tej grupy lipidów, jest ważnym składnikiem błon biologicznych ( komórkowej, jądrowej, mitochondrialnych i innych), mającym [...]